fbpx

Verzadigd vet versus onverzadigd vet

Deel deze les met je vrienden!

Naast koolhydraten en eiwitten zijn vetten onmisbaar voor een goede gezondheid. Vet levert ons energie, en het zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsprocessen blijven werken. Maar de ene vetsoort, is de ander niet. Welke vetten nu precies goed zijn en in welke producten je die vetten vind, lees je in dit artikel. 

Allereerst; Wat is vet?

Bij een gezond eetpatroon haal je 20 tot 40% van je energie uit vet. Vetten zijn samengesteld uit glycerol en uit vetzuren. Glycerol is vloeistof die van nature voorkomt in dierlijk en plantaardig vet. Ons lichaam maakt deze stof zelf aan. Vetzuren zijn onmisbare bouwstoffen voor het lichaam, maar worden niet zelf door het lichaam aangemaakt.   Daarom is het belangrijk dat je deze voedingsvetten binnen krijgt middels voeding.

Verzadigde, onverzadigde -en transvetten

Je hebt vast wel eens gehoord van verzadigde en onverzadigde vetten. Om gelijk wat duidelijkheid te creëren; onverzadigde vetten hebben de voorkeur. Onverzadigd is OK, is een handig ezelsbruggetje. Deze vetten verbeteren de cholesterolbalans in ons lichaam. Dit komt door het HDL cholesterol. Dit is de positieve tegenhanger van het ‘slechte’ LDL cholesterol. HDL cholesterol breekt het LDL cholesterol af, zodoende herstelt de cholesterolbalans. Is je cholesterol goed op pijl , dan kan je lichaam het beste  hormonen, nieuwe cellen en gal aanmaken (gal is onmisbaar voor je spijsvertering).

Van verzadigde vetten wordt veelal gedacht dat deze slecht zijn, maar dat blijkt eigenlijk wel mee te vallen. Dit zijn vaak de dierlijke voedingsvetten, zoals boter, volle rauwe melk, kokosvet en je vindt ze in vlees. Wanneer je je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden houdt, is er eigenlijk niets aan de hand.

Alhoewel… Je vindt verzadigde voedingsvetten ook in minder gezonde producten zoals (gefrituurde) snacks, koek, snoep en taart. Dit worden ookwel transvetten genoemd.  Deze vetten zorgen ervoor dat het ‘slechte’ cholesterol in het bloed stijgt, wat weer niet goed is voor je gezondheid omdat een te hoog cholesterolgehalte een risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Tips

Ga voor plantaardige oliën
Deze zitten onder andere in olijfolie en arachideolie, vis zoals haring, makreel, sardientjes en zalm, noten, zaden, pitten en groenten als avocado.

Vermijd transvet
Transvetten vind je in heel veel bewerkte producten. Denk aan koekjes, chips, en andere snacks. Producten waarbij er dus een groot verschil zit tussen de grondstoffen en het uiteindelijke product, zou je kunnen zeggen. Ook gefrituurde producten zijn rijk aan transvetten.

Zorg voor voldoende Omega 3
Omega 3 is bijzonder gezond. Deze gezonde vetten dragen bij een een goed werkend immuunsysteem, gezonde hersenen, een goed werkend hart en ze stimuleren de vetverbranding. Hiermee kunnen omega 3 vetten je lichaamsgewicht positief beïnvloeden.

Eet niet te vaak rood vlees
Rode vleessoorten zijn opzicht gezond, maar bevatten relatief veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten wel kan vergroten. Het advies van het Voedingscentrum is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees.

Met mate
Misschien wel de belangrijkste tip; eet niet meer vet dan jouw lichaam nodig heeft. Zo verklein je ook de kans een te veel aan verkeerde vetten binnen te krijgen.

 

 

boek jouw proefles