fbpx

Niet meer afvallen doordat je ‘te weinig’ eet, kan dat?

Deel deze les met je vrienden!

We kennen ze allemaal wel; De verhalen op verjaardagen van bijvoorbeeld tante Annie. Ze is 20 kilo afgevallen, maar omdat ze nog maar zo weinig mag eten is haar lichaam over gegaan in de ‘spaarstand’, en slaat ze alles wat ze eet op als vet. Hierdoor komt ze dus eigenlijk alleen maar aan. Voor tante Annie is het fysiek niet mogelijk om nog meer af te vallen. Dit klinkt erg aannemelijk, toch? Maar wat zegt de literatuur hierover? Ik ga het je proberen uit te leggen.

Energie in VS Energie uit

Éen ding weten we in ieder geval zeker:  Wie meer energie binnenkrijgt dan verbrandt, komt aan. En uiteraard wie méér verbrandt dan inneemt, valt af. Wat en hoeveel we afvallen kan verschillen per persoon. Dat kan vetmassa zijn, maar ook spiermassa, of de koolhydraten die in het lichaam zijn opgeslagen.

Wanneer we besluiten om af te gaan vallen, wordt er vaak op de voeding gelet. Er wordt meer groente en fruit gegeten, een vette hap wordt vermeden en ook alcohol wordt geschrapt. De eerste kilo’s die vliegen eraf. Maar hoe langer je bezig bent, hoe trager het gaat. Totdat de weegschaal ineens volledig stilstaat. Wat is er gebeurd?

Bij het verliezen van vet, gebeuren er een aantal dingen in het lichaam. Bepaalde hormonen worden afgegeven, de anderen verlagen. Mede door deze hormonen krijg je meer honger of een lagere verbranding. Dit zijn op een bepaald moment onvermijdelijke processen. Het lichaam ´werkt´ inderdaad tegen je op het gebied van afvallen.  Hoe goed je je calorieën ook bijhoudt, je verbruik kan jou niet volledig bijhouden. Hoe dieper je in je vetverliesfase zit, hoe minder onbewuste activiteit er gaat plaatsvinden. Je zult bijvoorbeeld minder vaak met handgebaren praten, vaker de lift pakken, minder vaak fluiten, of minder vaak opstaan uit je stoel op het werk.

Dit betekent dat afvallen lastiger wordt, maar niet onmogelijk!

Er zijn twee conclusies die je kunt trekken als je niet meer afvalt:

1. Je eet te veel

Houd je je calorieën bij? Top! Dan kun je ze vanaf nu verlagen, want als je ze verlaagd val  je af.  Wanneer je ze niet bijhoudt is de kans groot dat je te veel eet. Vaak zijn het de oliën of bakboters die vergeten worden. Elke druppel saus, elk scheutje melk in de koffie, elk chocolaatje op kantoor telt mee. Al die dingen kunnen ervoor zorgen dat jij niet het aantal calorieën eet wat je denkt dat je eet!

2. Je beweegt te weinig

Het kan best zijn dat je zo weinig eet dat je zou móeten afvallen, maar als je de hele dag niet van de stoel afkomt, met de auto naar de sportschool gaat en daar eventjes snel 150 calorietjes verbrand. Stel jezelf bijvoorbeeld een stappendoel van 10.000 stappen per dag. Dit is makkelijk bij te houden via de mobiele telefoon. Het aantal stappen dat je zet staat niet garant voor vetverlies, maar zorgt er wel voor dat jij jezelf een minimale verbranding per dag stelt, en dit handhaaft.

Het onderhouden van een energietekort is niet altijd makkelijk. Zeker niet wanneer je al op een laag vetpercentage zit of al flink wat kilo’s kwijt bent. Maar het is altijd mogelijk! Het is een kwestie van goede dataverzameling op het gebied van voeding en beweging, hierop bijsturen en proberen om het zo goed mogelijk in te passen in jouw leefstijl!

Groetjes Charity!

 

 

boek jouw proefles