fbpx

Info over eiwitpoeder + Chocolade proteine shake recept

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Deel deze les met je vrienden!

Of je nu sport of niet, je lichaam kan niet zonder eiwitten. Eiwitten heb je voornamelijk nodig voor de opbouw, het onderhoud én het herstel van je lichaamsweefsel, zoals je huid, organen en spieren. Helemaal wanneer je sport en je spieren wil opbouwen, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Train je regelmatig maar eet je niet voldoende eiwitten, dan mist je lichaam de bouwstof om sterker te worden. Hierdoor blijft het effect van het trainen uit. De Gezondheidsraad adviseert 20 tot 35 procent van je energie per dag uit eiwit te halen. Wanneer je veel traint, kan dit iets hoger liggen. In veel gezonde producten vind je natuurlijke eiwitten. Denk aan zuivel, vlees, vis, noten en granen.

Eiwitpoeder

Voor sommige mensen kan het echter best lastig zijn om het juiste aantal benodigde eiwitten binnen te krijgen. Eiwitshakes gemaakt van eiwitpoeder, ook wel whey poeder genoemd,  kunnen dan een goede optie zijn. Whey of ook wel wei genoemd, is niets meer dan een restproduct wat overblijft bij de productie van kaas. Als we kaas produceren dan is onderdeel van dit proces dat de melk wordt gestremd. Bij dit proces komt er een bijproduct (wei) vrij wat het hoofdingrediënt is van eiwitshakes. Wanneer de weivloeistof uiteindelijk onttrokken wordt, verandert het in (wei)poeder.

De eiwitten in het poeder bevatten bepaalde aminozuren die spieropbouw en spierherstel stimuleren. Tijdens het sporten beschadig je als het ware je spieren. Door ze goed te voeden met eiwitten, kunnen spieren zich herstellen en worden ze sterker. Deze poeders zijn er in vele varianten te verkrijgen.

Voordelen eiwit shakes

Het voordeel van eiwit shakes is dus dat je met één shake veel eiwitten binnenkrijgt en relatief weinig vet en calorieën. Ter vergelijking: 1 scoop eiwitpoeder bevat gemiddeld zo’n 20 gram eiwitten, 100 calorieën en 1 tot 2 gram vet. Eieren bevatten uiteraard ook eiwitten, maar om hiervan 20 gram eiwit binnen te krijgen moet je drie eieren eten, die samen (gemiddeld) 240 calorieën, en 12 gram vet met zich mee brengen.

Maar let wel op! Het ene eiwit poeder is het andere niet. Ze zijn in diverse varianten en smaken verkrijgbaar. Vegan, niet vegan, naturel, vanille, chocolade, banaan, aardbei en ga zo nog maar even door. Maar ook kunnen ze heel erg verschillen in het aantal koolhydraten, suikers, en vetten. Let daar dus goed op!

Geen volwaardige voeding

Eiwitpoeders zijn niet bedoeld als vervanging voor normale maaltijden. In eiwitshakes zitten namelijk enkel eiwitten, en geen andere nuttige voedingsstoffen. Vitaminen, mineralen, vezels, vetten, koolhydraten etc. loop je dus mis, hou daar rekening mee.

Choco proteine shake

Ingrediënten:

– 1,5 tl rauwe cacao
– 1 scoop naturel of vanille eiwitpoeder (Ik heb meestal de whey proteïne van Body&Fit)
– 1 banaan
– snufje kaneel
– 200 ml amandelmelk (de hoeveelheid is afhankelijk van hoe ‘dik’ jij je eigen shake wilt hebben)

Bereiding:

Mix alle ingredienten in de blender (of met de staafmixer) tot een volle shake!

ENJOY!

Liefs Mirte

 

 

 

 

boek jouw proefles