Check, check, en… check! De basis van een gezonde lifestyle ligt, als je het mij vraagt, in de keuken. Met enkel sporten kom je er niet. De juiste voeding, is minstens zo belangrijk (zo niet belangrijker) als voldoende beweging. Om het jezelf ietsje makkelijker te maken wat betreft gezond eten, heb ik een lijstje samengesteld met gezonde producten. Zo heb je altijd een verantwoord voorraadje in huis, en is er geen excuus om ongezond te ontbijten, lunchen of dineren. 

Havermout en Brinta

Havermout en Brinta zijn beiden gezond en heel simpel klaar te maken. Ze zorgen er voor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Ofwel, je krijgt minder snel een energie dip en de kans op eetbuien later op de dag worden ook verkleint. Bovendien zitten deze ontbijtgranen vol vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel en een goede darmwerking. Twee toppers voor een gezond ontbijt of lunch dus.

Eieren

Eieren zijn een perfecte bron van eiwitten. En zoals je ongetwijfeld weet; eiwitten geven een verzadigd gevoel. Daarnaast draagt een ei bij aan het behoud van je spiermassa, en bevat het niet veel calorieën.  Een gekookt eitje op een beschuit, een omelet met groente of verwerkt in bijvoorbeeld een pannenkoek, er zijn genoeg recepten te bedenken.

Bananen

Bananen zijn niet alleen lekker en heel goed te mixen met van alles en nog wat, ook zijn ze rijk aan vezels en magnesium. Daarnaast is de banaan ook goed voor je hart. De grote hoeveelheid kalium die deze fruitsoort bevat zorgt er namelijk voor dat er elektrische signalen door je lichaam gestuurd blijven worden, waardoor het hart goed blijft kloppen.

Noten

Ongebrande en ongezoute noten zitten boordevol gezonde vetten en eiwitten die je craving naar snacken verminderen en tevens zorgen voor spierherstel en –opbouw. Neem een handje amandelen of walnoten per dag als lekker tussendoortje.

Appels

An apple a day keeps the doctor away! Door je bakje kwark, salade smoothie of cake, ook appels zijn goed te combineren en gezond. Ze bevatten veel vitamine C en vezels, wat weer ten goede komt aan de werking van je darmen en je weerstand ondersteunt. En net geheel onbelangrijk, appels bevatten polyfenolen, die helpen je cholesterol en bloeddruk te verlagen en ontstekingen remmen.

Spinazie

Spinazie is een voedzame groente die veel voor je gezondheid doet. Of je nu de verse of diepvries variant kiest, beiden bevatten veel ijzer, foliumzuur, chlorofyl, vitamine E, magnesium, vitamine A, vezels, plantaardige eiwitten en vitamine C. Allemaal hele waardevolle vitaminen en mineralen voor je lichaam.

Yoghurt en kwark

Yoghurt en kwark zijn gezond omdat het bacteriën bevat die gunstig zijn voor een goede spijsvertering en darmflora. Daarnaast zijn deze zuivelsoorten rijk aan proteïnen, calcium, vitamine B2 en B12, kalium en magnesium. Zeker binnen een sportieve lifestyle is kwark een must in de koelkast.

Tonijn

Vette vissoorten, waaronder tonijn, zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden omega-3 vetzuren die ze leveren. Daarnaast is het een bron van vitamine B3, B6, B12, D, selenium, fosfor, kalium én proteïnen. Of je ze nu in blik koopt, of vers, beiden bevatten al deze goede voedingsstoffen! En ook hiervoor geldt, je kunt er veel mee variëren. Door bijvoorbeeld een pasta, salade, of op een geroosterde boterham.

Bevroren fruit

Vers beter dan bevroren? Zeker niet. Ingevroren fruit schijnt dezelfde (en soms nog wel meer) voedingsstoffen te bevatten als vers fruit. Handig, want zo kun je het veel langer bewaren dan versfruit. En tegenwoordig zijn heel veel soorten in diepvries te verkrijgen. Heerlijk om door een smoothie of shake te doen. En uiteraard is vers fruit ook super!

Volkoren pasta

In plaats van ‘witte’ pasta of spaghetti kun je beter voor de volkoren variant gaan. Volkoren granen leveren namelijk meer goede voedingsstoffen op. In tegenstelling tot de naturel varianten zijn de volkoren rijk aan vitaminen, anti-oxidanten, en vezels.

Ongetwijfeld dat er veel meer gezonde producten bij kunnen, maar deze vormen in ieder geval een mooie basis. En over het algemeen zijn het ook producten die een langere houdbaarheidsdatum hebben.