fbpx

Bereik je meer met vaker kleinere porties eten?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Deel deze les met je vrienden!

Je hebt het vast wel eens gehoord; Wanneer je drie grote maaltijden op een dag vervangt door meerdere kleine porties, dan verhoogt dat je stofwisseling en vetverbranding. Je houdt op deze manier de ‘motor’ draaiende. Dit klinkt op zich best aannemelijk en vooral erg aantrekkelijk, maar klopt deze veel gehoorde theorie ook? Ik leg het je uit in dit artikel.

Vaker eten, meer calorieën verbranden 

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het eigenlijk ook. Het advies van meerdere kleine porties op een dag komt voort uit het idee dat je stofwisseling beter en sneller zou gaan werken vlak nadat je gegeten hebt. Met andere woorden: hoe meer maaltijden, hoe meer energie je verbrandt. Het klopt dat je lichaam na elke maaltijd energie verbruikt om het eten te verteren. Maar we vergeten iets heel belangrijks. Want als je vaker eet, krijg je per maaltijd (als het goed is) ook weer minder calorieën binnen.  Dat betekent dat je lichaam per maaltijd ook minder energie verbruikt. Je verdeelt enkel de calorieën en de energie die nodig is om het eten te verteren over de dag. In totaal worden er dus helemaal niet meer calorieën verbrand. Er zijn dan ook meerdere onderzoeken gedaan die aantonen dat vaker eten niet tot meer gewichtsverlies leidt.

En de succesverhalen dan?

Hoe het zit met de verhalen van mensen die toch echt kilo’s zijn verloren door die kleinere porties? Dat is heel simpel: dat komt niet door de hoeveelheid maaltijden zelf, maar door wat er in totaal gegeten wordt. Zo gaan mensen vaak onbewust minder snacken als ze meer maaltijden eten. En dat scheelt dagelijks toch vaak flink wat suikers en/of vetten (lees: calorieën). Daarnaast wordt er vaak bewuster omgegaan met voeding en wordt er meer bewogen. Er ligt meer focus op wat en hoeveel ze eten en verbranden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat kleine maaltijden helemaal geen voordelen kunnen hebben. Voor sommige mensen zijn die er namelijk wel degelijk. Wanneer je snel de neiging hebt om te gaan snacken, kan dit bijvoorbeeld een goede oplossing zijn.

boek jouw proefles