fbpx

De grootste valkuilen bij vetverbranding

Deel deze les met je vrienden!

Een ruwe schatting: negen van de tien mensen die starten met fitness hebben ook het doel om af te vallen. We noemen het vanaf nu gewoon vetverbranding, want dat bedoelen we natuurlijk.  Van die negen starters, denkt de meerderheid dat met meer bewegen de oplossing om vet te verbranden compleet is. Helaas ligt het niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal klassieke valkuilen waarvoor we je graag behoeden, en die hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Alles is omkeerbaar

Starten met sporten is soms een stap, maar eigenlijk wel het makkelijkste gedeelte. Veel mensen stoppen al naar een paar weken tot maanden, omdat het saai is geworden of om andere prioriteiten in het leven. Logisch, maar dat houdt in dat je bereikte resultaat ook weer verloren gaat. Zonde! 

Pro tip: Meer bewegen is van belang voor de rest van je leven. Zoek daarom een beweegvorm of combinatie die je lange tijd kan volhouden. Doe eens mee aan een groepsles of combineer je krachttraining met een leuk circuit als je standaardoefeningen saai worden.

Rijk rekenen

Meer bewegen levert extra energieverbruik op. Voor de sportdagen is dat pure winst. Helaas staan daar nog een paar dagen tegenover waarop je energieverbruik niet verandert. 

Vergeet ook niet dat als je niet was wezen sporten, je nog steeds energie verbruikt. Dus die optimistische 200 verbrandde Kcal op de crosstrainer, is in werkelijkheid een extra 100 Kcal. Als je ervan uitgaat dat een gemiddelde vrouw 14.000 Kcal per week nodig heeft, is dat misschien niet de meest effectieve strategie.

Pro tip: beweeg ook meer op de dagen dat je niet sport. Zet ook in op krachttraining zodat je basis energiebehoefte hoog blijft bij je doel om vet te verbranden.

Compenseren

Een veelvoorkomende valkuil: belonen met eten. Om vet te verbranden dien je een energietekort te hanteren, over een lange periode van tijd. Dus het weekend telt ook. En dat ene toetje telt ook. Die extra schep gebakken aardappels omdat je vandaag hebt gesport telt ook.

Pro tip: overcompensatie komt onbewust al snel voor. Hanteer daarom elke dag een tekort, ook als je iets eet wat niet in je plan past. Calculeer dat in.

Een tijdelijk plan faalt -bijna- altijd

Een tijdelijk dieetplan is gedoemd om te falen. Simpelweg omdat een dieetplan niet gebaseerd is op jouw behoefte, trek, dagritme, voorkeur of smaak. Hoe meer het plan afwijkt van jouw ‘normale ritme’, hoe korter je het waarschijnlijk zal uitvoeren. Net zoals een ‘one size fits all’ T-Shirt ook echt niet iedereen past.

Pro tip: trap niet in de voedingsclichés die waarschijnlijk onwaar zijn zoals dat een enkel product of bepaalde aanpak juist gezond of ongezond voor je is of meer vet zal verbranden. Kies voor een persoonlijke aanpak op maat. Het aantal maaltijden per dag, je verdeling in vet/eiwit en koolhydraten, welke producten je eet is erg context afhankelijk en persoonsgebonden. 

—————
Deze situaties komen vaak terug in onze fitnesscoaching. Wil je meer weten over onze coaching of een Sterke Start maken met jouw persoonlijke programma? Vraag dan meer informatie aan via onze website.

boek jouw proefles